lauantai 17. maaliskuuta 2012

Hevosen vaikutus ihmiseen,ihmisen vaikutus hevoseen?

Joo siis sain tänään inspiraation tehdä tällasen postauksen.Tämä aate sai alkunsa kun aloin pohtia,että voiko hevonen muuttaa ihmista,vai muuttaako ihminen hevosta vai vaihteleeko se.
Kirjoitan nyt ensin ns.oman näkemykseni asiaa..

Ratsastin aluksi huippukilteillä hevosilla ja tunsin luottavani hevosiin ja osaava ratsastaa ihan hyvin.Kun vaihdoin tallia ratsastuskouluun missä oli erillaisia hevosia niin uskalsin aluksi mennä vain muutamalla niistä.Ne säikkyivät,saattoivat ryöstää ja pukitella..en ollu erityisemmin kokenut sellaista,olin melko arka ja halusin mennä vai tietyillä hevosilla.Joskus halusin kokeilla jotain uutta hevosta, mutta heti jos se säikkyi tai teki jotain tulin epävarmaksi ja halusin vaihtaa hevosta,en luottanut itseeni enkä hevoseen enkä taitoihini.Pikkuhiljaa pelkoni väheni mutta siltikään en halunnut kaikilla hevosilla mennä..Miksi?
Pelkäsinkö ratsastaa erillaisilla hevosilla koska olin tottunut pienenä niihin kiltteihin ja rauhallisiin hevosiin,vai enkö vain halunnut mennä erillaisilla hevosilla.

Aloin käymään ratsastamassa ex-ravuri ruunaa silloin tällöin tunneilla tai tuttuni kanssa maastossa, mutta en uskaltanut kunnolla ravata ja laukata sillä..loppujen lopuksi usklsin jotenkin mutta en vieläkään luottanut..Oliko hevonen yli innokas / jännittynyt koska itse epäröin vai siksi että se vain oli sellainen?

Sitten ostimme Leimun, sen kanssa olin aluksi varma, mutta parin vastoinkäymisen jälkeen pelkäsin maastoilla sen kanssa ja en uskaltanut kunnolla ratsastaa sillä.Juoksuttamista pelkäsin tosiaan,mutta siihen oli syytkin..Noin parin vuoden jälkeen aloin luottaa, menin ilman satulaa,väärinpäin selässä,laukkasin ilman satulaa,maastoilin yksin ja kavereiden kanssa,laukkasin kilpaa pellolla, ja laukkasin täysillä löysin ohjin...Miksi en enää pelännyt? Totuinko hevosen temppuiluun?Oliko hevonen muuttunut?Muuttiko hevosen käytös minua ja pakotti soputumaan tilanteeseen ja luottamaan?vai muutinko minä hevosen käytöstä? En tiedä.

Sitten minulla oli Wispi, sen kanssa olin suhteellisen luottavainen alusta asti kentällä vaikka se nuori olikin,maastoilua epäröin hieman mutten kuitenkaan pahasti,uskalsin tehdä sen kanssa suunnilleen kaikkea.miksen pelännyt tai jännittänyt sitä ollenkaan? vaikka muita jännitin..olinko luottavaisempi kun se oli pienempi?

Minulla oli myös ylläpidossa shettis, sen kanssa en myöskään epäröinyt, johtuiko epäröintini siis hevosen koosta? vai hevosen käytöksestä? vai minusta itsestäni?..tiedän että kukaan ei varmaan osaa vastata..

Sitten Wispin myynnin jälkeen ostin Lassin, ja olin aluksi todella luottavainen, en pelännyt tehdä sen kanssa mitään,pidin sitä vapaana pihalla...istuin sen selässä sen laiduntaessa..Mitä erillaista siinä oli? se oli isompi kuin Leimu.


Mutta kun se muuttui hankalaksi ,pukitteli,ryösti,hyppipystyyn(syyksi selvisi lopulta vatsakipu) aloin pelätä..se kielteli kisoissa ja pukitteli..En enää luottanutkaan siihen kunnolla...en enää uskaltanut tehdä sen kanssa samoja asioita..enkä uskalla vieläkään..
Ja tästä johtuen en luota kunnolla Leimuunkaan...epäröin senkin kanssa enkä uskalla luottaa kunnolla..Miksi?
Tekikö Lassi minusta epävarman?
Vai vaikuttaako oma käytökseni siihen että Leimu on "säpsympi"?
vai kuvittelenko että Leimu on säpsy...?

Voiko hevosen käytös muuttaa ihmistä?
Tai ihmisen käytös hevosta?

Saa vastata mielellään jos haluaa..
Tällanen tällä kertaa..toivotta´vasti joku tykkäsi.

2 kommenttia:

  1. Kuka oli Wispi?

    Ja hei voisit tehä myös postausta siitä sun entisestä ylläpito shettiksestä tai jos sulla on jotai muita rakkaita hevosia menneisyydessä nii niistä..?

    VastaaPoista